Nejlepší rehabilitační cviky na koleno

Autor: Mgr. David Krampol, 5. srpna 2024

Rekonvalescence po artroskopii kolene a možnosti rehabilitace ruptury předního zkříženého vazu bez operace

Rekonvalescence po artroskopii kolene je proces, který vyžaduje trpělivost, disciplínu a podporu. Představte si to jako maraton, ne sprint. To, jak rychle a efektivně se zotavíte, závisí na několika faktorech, včetně míry poškození, kondice před zraněním a vaší motivace k rehabilitaci.

Jedním z klíčových aspektů úspěšné rehabilitace je správný výběr cviků. Pokud se soustředíte na posílení svalů obklopujících koleno a zlepšení stability, váš návrat ke každodenním aktivitám bude mnohem hladší. Máte-li rupturu předního zkříženého vazu (ACL), ale z nějakého důvodu jste se rozhodli pro konzervativní léčbu bez operace, stále existuje naděje. I v tomto případě může být rehabilitace úspěšná, pokud se na to jde systematicky a pod odborným vedením. Více o poranění vazů kolene se můžete dočíst v tomto článku.

Nejlepší rehabilitační cviky po ruptuře předního zkříženého vazu a artroskopii kolene s videonávodem

Pojďme se společně podívat na pět posilovacích cviků, které jsou osvědčené a efektivní při rekonvalescenci a rehabilitaci po artroskopii kolene nebo ruptuře ACL bez operace. Ve všech cvicích respektujte aktuální stav a bolestivost. V akutních stádiích bezprostředně po úrazu nebo operaci bývá na místě nejprve snížit bolestivost a otok. Následně se postupně pustit do posilovacích cvičení.

Rumunský mrtvý tah

Tento cvik se zaměřuje na posílení hamstringů a gluteálních svalů.

Popis cviku: Postavte se s nohama na šířku ramen, uchopte činku a přitáhněte si ji k tělu. Pomalu se předklánějte s rovnými zády. Nechte činku klouzat po přední straně stehen až k holením. Poté se vraťte zpět do výchozí polohy.

Nejčastější chyby: Mezi nejčastější chyby patří kulatá záda, příliš rychlý pohyb a zvedání činky pomocí rukou místo nohama. Pamatujte, že kvalitní technika je klíčová.

Hip Thrust

Hip thrust je ideální pro posílení hýždí a zlepšení stability pánve.

Popis cviku: Sedněte si na zem s opřenými zády o lavičku, nohy mějte pokrčené a činku položte na boky. Zvedněte boky nad zem tak, aby vaše tělo vytvořilo přímou linii od ramen ke kolenům, a poté se vraťte do výchozí pozice.

Nejčastější chyby: Největší chyby zahrnují nekoordinovaný pohyb, nedostatečné zvedání boků a přílišné zapojení dolní části zad místo hýždí.

Bulgarian Split Squat

Tento cvik je zaměřený na posílení kvadricepsů, hamstringů a hýždí.

Popis cviku: Postavte se zády k lavičce, jednu nohu položte špičkou na lavičku a druhou mějte před sebou. Pomalu přibližujte zadní koleno téměř k zemi, poté se vraťte do výchozí pozice.

Nejčastější chyby: Nejčastější chyby jsou špatné držení těla, nestabilní koleno přední nohy a nedostatečné zapojení hýždí.

Step Ups

Step ups jsou skvělým způsobem, jak zlepšit sílu a stabilitu dolních končetin.

Popis cviku: Postavte se před lavičku, nebo schod, kam si položíte jednu nohu, vytáhněte se nahoru, dokud nebudou obě nohy na lavičce. Pomalu se vraťte do výchozí polohy.

Nejčastější chyby: Časté chyby zahrnují příliš rychlé pohyby, nekontrolovaný sestup a špatné držení těla.

Boční chůze s odporovým pásem

Tento cvik se zaměřuje na posílení abduktorů kyčelního kloubu a zlepšení stability kolene.

Popis cviku: Umístěte odporový pás kolem kotníků a postavte se s nohama na šířku ramen. Pomalu se pohybujte do strany malými úkroky. Po celou dobu udržujte napětí v pásu.

Nejčastější chyby: Mezi nejčastější chyby patří příliš velké kroky, nedostatečné napětí v pásu a špatné držení těla.

Základem je pravidelné cvičení a ideálně cílená fyzioterapie

Představte si, že vaše koleno je jako starý automobil. Potřebuje pravidelnou údržbu, aby fungovalo správně. Pokud jej zanedbáte, začne se kazit a bude hůře fungovat. Pravidelná rehabilitace a cvičení jsou jako olejová výměna a kontrola motoru – udržují vaše koleno v optimálním stavu.

Takže, ať už jste po artroskopii kolene, nebo máte rupturu ACL a rozhodli jste se pro konzervativní léčbu, nezoufejte. S trochou trpělivosti, správnými cviky a odborným vedením můžete dosáhnout skvělých výsledků a vrátit se zpět k aktivitám, které milujete. Pamatujte také na to, že každý z nás je jedinečný. To, co funguje u jednoho, nemusí nutně fungovat u druhého. Proto je vždy dobré konzultovat vaše rehabilitační plány s odborníkem.

Ve Fyzio světě Vám rádi poskytneme individuální rady a upravíme cvičení podle vašich specifických potřeb.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). Kočárek můžete nechat zaparkovaný v průjezdu a přenosnou autosedačku vyvézt výtahem.

MHD: Zastávka Letenské náměstí je přístupná tramvají z metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny. Parkovat můžete 2h zdarma v obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00